[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]

[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

      Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Kadınlar erkek çocuk için riske giriyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir
avatar



Kadınlar erkek çocuk için riske giriyor Empty
MesajKonu: Kadınlar erkek çocuk için riske giriyor   Kadınlar erkek çocuk için riske giriyor EmptySalı Haz. 15, 2010 10:40 pm

TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü doğurganlık oranının diğer yörelere göre doğu bölgelerinde yüksek olduğunu buna sebep olan durumun başında erkek çocuk sahibi olma isteğinin yattığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Aralıklarla hamile kalınması kadın sağlığı açısından faydalı"

“Özellikle kırsal kesimde ilk çocukları kız olan annelerin art arda hamile kaldığını tespit ettik. Bu bölgede görev yapan meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler diğer bölgelere göre bu bölgede doğum oranlarının çok yüksek olduğu ve bunun birçok nedeni olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri ataerkil aile yapısı.

Ayrıca doğum kontrol yöntemlerinin yeterince uygulanmaması annelerin eğitim düzeyinin düşük olması doğurganlık oranının yüksek olmasına neden oluyor. Ailelerin erkek çocuk sahibi olma arzusu var. Bu arzu nedeniyle kadınlar peş peşe hamile kalıyor. Hele ikinci üçüncü kız ise erkek çocuk olması için dört beş hatta altıncı doğuma kadar gidiliyor.

Sık değil aralıklarla hamile kalınması kadın sağlığı açısında faydalıdır. Geleneksel olarak doğum kontrolü ikinci planda tutuluyor. Bazı kadınlar erkek çocuğu doğurmak için art arda hamile kalıyor. Erkek çocuk beklentisi de doğum sayısını artıran etkenlerdir birisi. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan yerlerde doğum oranı yüksek oluyor.

“İyot eksikliği ölü doğum riskini artırıyor”

Şanlıurfa’da yapılan bir çalışmada halkın yüzde 58`inin evlerinde iyotlu tuz kullanmakta olduğu ve yüzde 42`sinin iyotsuz tuz kullandığı tespit edildi. İyot insan vücudunda çok az bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli olan mineraldir. Sağlıklı ve zeki nesiller yetiştirmemiz için iyotlu tuz kullanılması gerekmektedir. İyot eksikliği tiroit hormonunun yapımının az olmasına yol açar.

Annedeki iyot eksikliği düşüklere ölü erken düşük ağırlıklı doğumlara bağışıklık sisteminin yetersizliğine bebek ölümlerindeki artışa bebekte guatr ve hipotroide neden olur. Ayrıca bebekte sağırlık dilsizlik ve cücelik oluşabilir. İyot eksikliğinin en ağır şekline `Kretinizm` denir. Kretinizm zeka geriliği ile karakterizedir. Sıklıkla cücelik de gözlenir.

“Rahim ağzı kanserinde hijyen önemli”

Rahim ağzı kanserinin yapılan araştırmalara göre çoğunlukla erkekler tarafından Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen mikrop aracılığıyla kadınlara bulaşıyor. HPV mikrobunun erkeğin cinsel teması sonucu kadına taşınarak rahim ağzı kanserine yol açıyor hastalığın Türkiye’de en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınlar açısından risk oluşturuyor. Kadınların erken yaşta evlendirilmesi doğum oranının fazla olması ve erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi bölge kadınının kansere yakalanmasındaki en büyük etkendir.

“Modern yöntemlerle korunmak çok önemli”

Çok eşlilik erken yaşta evlendirilme stres temizliğin önemsenmemesi sosyo ekonomik seviyenin düşük olması fazla doğum ve sağlıklı beslenilmemesi kadınlar için büyük risk oluşturuyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda rahim ağzı kanserinin ülkemizde en fazla Doğu ve Güneydoğulu kadını tehdit ettiğini görüyoruz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde bu kanser türüne çok sık rastlamaktayız. Yapılan araştırmalarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ki doğum oranları yüksek. Evde yapılan doğumlar da yüksek oranlarda. Öncelikle modern yöntemlerle korunmak çok önemli. Özellikle doğum kontrol hapları ve spiral takılması konusunda bazı hurafeler var. Bunlar gerçek değil. Doğum öncesi bakım almayanların oranı bu bölgede yüzde 35 evde doğum oranı da yüzde 45.

Bizim TAJEV olarak amacımız sosyal sorumluluk projelerine katılarak düzenli olarak konferanslar düzenlemek ve çeşitli etkinliklerle toplumun bilinçlenmesini sağlamaktır.”

Hanımlara ücretsiz muayene…

Türk Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfı üyesi 15 hekim tarafından yapılan toplantıların yanı sıra Birecik Devlet Hastanesi`nde 150 kadına ücretsiz jinekolojik muayene ve Doğum Ünitesi`ne bebeğin doğumdan sonra içine konulduğu temizlendiği ve gerekli durumlarda "canlandırma" işleminin yapılabildiği "ısıtıcı ve taşıyıcı" cihazı hediye edildi. TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü son teknolojik donanıma sahip cihazın daha önce hastanede bulunmadığını belirterek bunun bir ilk olduğunu ve cihazın maliyetinin 20 bin TL civarında olduğunu söyledi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kadınlar erkek çocuk için riske giriyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Erkek çocuk istiyorum
» Erkek çocuk için risk alınıyor
» Kadınlar aldatan erkek seviyorlar
» 'Bu çocuk kime çekti?'
» Zeki Bir Çocuk Yetiştirmek..

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Moda & Güzellik & Bakım & Yemek :: Kadınca Genel-
Buraya geçin: