[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]

[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

      Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Kronik aktinik dermatit

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
jeLybo0n
Süper Moderatör
Süper Moderatör
jeLybo0n


Cinsiyet Cinsiyet : Kadın
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 383
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 15/06/10
Yaş Yaş : 31
Nerden Nerden : naApCan? qeLcen Mi_? xP

Kronik aktinik dermatit Empty
MesajKonu: Kronik aktinik dermatit   Kronik aktinik dermatit EmptyCuma Haz. 18, 2010 1:14 pm

Kronik aktinik dermatit

Kronik aktinik dermatit

Cogunlukla "aktinik retikuloid" olarak da bilinen kronik aktinik dermatit genellikle yasli erkeklerde gorulen inatci bir fotosensitivite dermatitidir. Derinin T-hucre lenfomasindan ayirdedilmesi gerekir. Epidermiste gunes isiginin etkileriyle olusan antijenin tam tabiati bilinmemektedir. Bununla birlikte hastalarda once gunes isigina maruz kaldiktan sonra, ozellikle UV radyasyonuna bagli bir eritem gelisir. Giderek sadece UVB iceren dalga boylari degil UVA dalga boyundaki isinlar da etkili olur ve hastalarin zamanla gorunur isiga hassasiyeti de artar. Gunes goren bolgelerdeki deri kalinlasir, eritemli, pullanan, fissurlu bir hal alir. Lezyonlar baslangicta vucudun isiga maruz bolgelerine sinirlidir fakat yaygin eritem ataklari olabilir ve isik gormeyen bolgelerde de gecici lezyonlar ortaya cikabilir. Siklikla lenfadenopati vardir. Eger isiktan kacinilirsa deri lezyonlari yatisir fakat bu hastanin yasama tarzini buyuk olcude kisitlar.
PATOLOJI. Histolojik degisiklikler genellikle deri T-hucre lenfomasina dikkat cekici bir benzerlik gosterir. Parakeratotik pullanmanin oldugu duzensiz bir akantoz vardir. Papiller dermis kalin ve fibrotiktir. Papiller dermiste, epidermise de uzanan orta yogunlukta diffuz bir lenfositik infiltrat vardir. Darier-Pautrier mikroapseleri olabilir fakat hem nadir gorulurler hem de her kesit duzleminde sekizden az nukleus icerirler ve epidermisin bazalinde yer alirlar. Ileri derecede kivrintili nukleusa sahip kucuk ilâ orta boy lenfositler bulunabilir hatta sayica bir miktar yogun da olabilirler. Ayrica siklikla infiltrasyon icinde eozinofil, plazma hucresi ve melanofajlarin karisimi da bulunur.
Bu hastaligi lenfomadan ayirmada immunohistokimya onemlidir. Infiltre olan hucreler daha cok CD8 pozitif lenfositlerdir. Periferik kanda da CD8 pozitif hucrelerin sayisinda artis vardir ve siklikla CD4:CD8 orani tersine doner. CD8 pozitif lenfoma sadece T-hucre reseptor gen yeniden duzenlemesi gibi lenfosit toplulugunun klonalitesinin arastirilmasi calismalariyla ya da isigin kisitlanmasina klinik cevap alinmasiyla ekarte edilebilir.
Bu hastalik topikal kemoterapiye cevap vermediginden ve isiga maruz kalmanin kisitlanmasi gibi cok farkli bir tedavi yontemi gerektirdigi icin deri T-hucre lenfomasindan ayirdedilmelidir. Cok az hasta Hodgkin hastaligi veya mikozis fungoides seklinde bir lenfomaya ilerler.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kronik aktinik dermatit
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kronik Pelvik Ağrı
» Atopik dermatit
» Kontak Dermatit
» Alerjik Kontak Dermatit

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Sağlıklı Yaşam :: Cilt Sağlığı-
Buraya geçin: