[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]

[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

      Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Tiyatro Devrimi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir
avatar



Tiyatro Devrimi Empty
MesajKonu: Tiyatro Devrimi   Tiyatro Devrimi EmptySalı Haz. 15, 2010 9:07 pm

Tiyatro Devrimi:

1920-21'de Rusya'da Halk Eğitim Komiserliği Tiyatro Bölümü Yöneticisi V.E. Meyerhold tarafından tiyatronun Ekim Devrimi doğrultusunda dönüşüme uğratılacağının ilan edilmesi.



Tiyatro Devrimi'ni doğuran başlıca düşünceler şunlardır:

1- Bütün ülkede yürürlüğe girecek bir tiyatro sisteminin kurulması
2- Tiyatro programının siyasallaştırılması;
3- Yeni ideoloji biçimlerini işleyecek ve yaygınlaştıracak eğitim kurumlarının kurulması
4- Komünizm düşüncelerine düşmanca bir toplumsal düzenin propagandasını yapan profesyonel burjuva tiyatrosuna karşı savaş.

Tiyatro Devrimi aynı zamanda Rusya tiyatrosunun kurulmasının ilk aşaması olarak yer alan tiyatroda devrim hareketidir de.

Bu anlamda Stanislavski'nin oyunculuk yasalarını sistemleştirmesi kadar Moskova Sanat Tiyatrosu'na bağlı deneme stüdyolarının açması; Tayrov tarafından tiyatronun natüralizmden ve yazarın egemenliğinden kurtarılarak yönetmenin egemenliğinde tiyatrosallaştırılması; Meyerhold tarafından bütün bütüne Devrim'in hizmetine koşulduğu kadar devrimci tiyatro ve sahneleme tekniklerinin de yaratılması Oklopkov tarafından kitlesel tiyatronun uygulanması Vaktangov tarafından "dördüncü duvar"ın kaldırılması bütün bunlar tiyatroda devrimler yaratarak çağdaş yönetmen tiyatrosunun kurulmasına ve çağdaş yeniliklerin tiyatroya getirilmesine yol açmıştır. Öte yandan Mayakovski Erdmann Tretyakov gibi yazarların yaratımlarıyla bütünleşen Tiyatro Devrimi simgeci fantastik grotesk fütürist kübo-fütürist konstrüktivist tekniklerin uyarma ve propaganda tiyatrosu teknikleriyle birleştirilerek yeni devrimci anlatım yöntem ve uygulamaların yaratılmasına neden olmuştur.

Öte yandan yine Tiyatro Devrimi bağlamın işçi-kültür tiyatroları ile uyarma ve propaganda tiyatrosu hareketleri yanısıra devrimci kitle oyunları ile yurt çapına yayılmış çok geniş amatör tiyatro hareketleri de yer almıştır.

Tiyatro devrimi toplumcu tiyatro kültürü oluşturmaya tiyatroyu gerek siyasal gerek estetik yönden devrimci kılmaya yönelik bir hareket olmuş; ancak 1930'dan sonra dogmatik bir sanat politikasının uygulanması sonunda bu yenilikçi devrimsel etkinlikler "biçimcilik"le suçlanarak sona ermiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Tiyatro Devrimi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Tiyatro Severlere ,Tiyatro Hakında Herşey ,Tiyatro Sevenler icin
» Tiyatro Nedir?
» Tiyatro Terimleri
» Tiyatro Çeşitleri
» Tiyatro Tarihi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kültür & Sanat :: Tiyatro Sinema-
Buraya geçin: