[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]

[i]Daha Kaliteli Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz

[/i]
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

      Hoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz : Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 İş Görüşmesi Sırasında Neler Yapılmalı?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir
avatar



İş Görüşmesi Sırasında Neler Yapılmalı? Empty
MesajKonu: İş Görüşmesi Sırasında Neler Yapılmalı?   İş Görüşmesi Sırasında Neler Yapılmalı? EmptyPtsi Haz. 21, 2010 12:01 pm

Görüşme Sırasında

İlk izlenimler

Araştırmalar görüşmede adayla ilgili en önemli izlenimlerin ilk beş dakikada oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu ilk izlenimi olumlu kılan tutum ve davranışlar da şöyle sıralanıyor: Görüşmeden beş - on dakika önce orada olmak, canlı bir tavırla içeriye girmek, görüşmeyi yürütecek kişinin elini sıkmak, "oturun" demeden oturmamak, gülümsemek, görüşmeciye bakmak, dik oturmak, dinlerken herhangi birşeyle oynamamak, aktif ve insiyatifli olmak, ancak gereksiz konulara girmemek.
Bu aşamada görüşmeyi yapan kişi genel bir giriş yapar. Güncel olaylardan, biraz önce ilgilenmekte olduğu konulardan söz eder. Onun söylediklerine dikkat ederseniz, nasıl bir görüşme ortamı istediğini anlarsınız. Çok kısa yanıtlar vermeyin, dialoga hazır olduğunuzu anlasın.
Esas görüşme aşaması

Bazı kişiler eleman adayına önce firmayı ve yapılacak olan işi tanıtır; bazıları ise önce müstakbel elemanı tanımak için sorular sormaya başlar. Görüşmeyi yapan kişi iş ve firma hakkında bilgiler verirken iyi bir dinleyici olun ve kısa sorular sorun. Böylece görüşmeyi iki yönlü bir hale getirir, firma ve söz konusu iş hakkında bilgilenmiş ve ilginizi göstermiş olursunuz. Hakkınızda bilgi almak için soru yağmuru başladığında ise en önemli nokta kendiniz olmaktır. Başka biriymiş gibi davranır, kendinizi olduğunuzdan farklı biri gibi göstermeye çalışırsanız, kaçınılmazlıkla açık verirsiniz. Sakın yalan söylemeyin, bir başka tuzak soruyla yalanınız açığa çıkar.
Görüşmenin sona erdirilmesi

Burada görüşmeci size sonucu ya da bundan sonra neler olacağını söyler. Hemen işe alınacağınızı sanmayın. Muhtemelen sizi sonra ararız diyebilirler. Belki ikinci bir görüşmeye çağırılırsınız. Kapıdan çıkarken görüşmeyi yapan kişiye, size zaman ayırdığı için teşekkür etmeyi unutmayın.
Görüşme sırasında dikkat edilecek noktalar



  • Ne olursa olsun, olaya olumlu açıdan bakın. Pozitif düşünün. Canlı ve tane tane konuşmaya özen gösterin. Argo ve hafif sözcüklerde uzak durun.
  • Görüşmecinin yüzüne bakın. (Sakın tepeden tırnağa süzmeye kalkışmayın) Birden fazla görüşmeci varsa, konuşurken her birine ayrı ayrı hitap etmeye özen gösterin.
  • Soruları yanıtlamadan önce, gelen soruya nasıl kendi bilgi ve özelliklerinizi ön plana çıkartarak cevap vereceğinizi düşünmeyi ihmal etmeyin.
  • Şaşırtıcı ve ürkütücü sorular gelebilir. Gülümseyin ve özgeçmişinize dayanarak, telaşlanmadan yanıtlayın. Asıl tehlikeli olan rahat görüşmelerdir. Görüşmeci rahat bir ortam yaratarak, olur olmaz herşeyi anlatmanızı sağlar.
  • Bir başarısızlığınız ya da eksikliğiniz sorulduğunda, cevabınızı olumlu bir şekilde bitirin. Örneğin çıkardığınız derslerden, sorunu gidermek için neler yaptığınızdan söz edin.
  • Eski patronlarınız ve amirlerinizle ilişkileriniz sorulduğunda, sakın olumsuz sözler sarfetmeyin. Aksi takdirde geçimsiz bir insan izlenimi verebilirsiniz.
  • İş için istenen vasıflar konusunda eksik olduğunuzu hissederseniz, özgeçmişiniz ve deneylerinizden yola çıkarak, öğrenmeye açık olma, uyumluluk, yaratıcılık, insiyatif kullanma, sorumluluk almaya hazır olma gibi özelliklerinizi öne çıkarın. Günümüz iş hayatında bu özelliklere çok önem veriliyor.
  • Görüşmenin pek iyi gitmediğini düşünüyorsanız telaşa kapılmayın. Görüşmeci sizin stres altında nasıl davranacağınızı sınıyor olabilir.
  • Telefon bağlandığında veya acil durumla ilgili olarak birisi içeri girdiğinde sıkıntı, telaş ya da kızgınlık göstermemeye dikkat edin.
  • Sigara kullanıyorsanız bile, sakın sigara içmeyin.

İş Görüşmesi Sırasında





  • Sizinle görüşme yapan yetkili ile kendinizden emin bir ifade ile el sıkışın ve hafifçe gülümseyin.
  • İkram edilse bile asla sigara içmeyin.
  • Size, oturulacak yer gösterilmesini bekleyin.
  • Mülakat sırasında saate bakmamaya özen gösterin.
  • Sorulara cevap verirken göz teması kurmaya özen gösterin. Eğer mülakatı yapan bir komiteyse hepsi ile belli aralıklarla göz teması kurmaya çalışın.
  • Dürüst olun ve sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız "bilmiyorum" demekten çekinmeyin.
  • Bir çok soru ile karşılaşacaksınız. Olumlu ve olumsuz yönlerinizi anlatmanız gerekebilir. Varsa daha önceki işinizden neden ayrıldığınızı, önceki işvereniniz için olumlu ve olumsuz değerlendirme yapmanız istenebilir. Kariyer hedefiniz ile ilgili detaylı bilgi istenebilir. Bu sorulara kısa ve net cevaplar verin.
  • Kariyeriniz ile ilgili bilgi saklamayın ve yanıltıcı bilgi vermekten kaçının.
  • Size soru sorma fırsatı verildiğinde sizin için önemli olacağını düşündüğünüz bazı konular hakkında bilgi edinmeye çalışın. Unutmayın ki iş görüşmelerinde sadece işveren adayı değil, aday da işvereni değerlendirir. Başvurmuş olduğunuz pozisyonun neden açık olduğunu öğrenin. Kime bağlı çalışılacağını ve departmanın çalışma sistemini öğrenin. Ücret, izin süreleri, sosyal haklar konusunda size iş teklifi yapılmadıkça soru sormayın.
  • Mülakat bitiminde sizinle görüşme yapan yetkili ile kendinizden emin bir ifade ile el sıkışın ve hafifçe gülümseyerek teşekkür edin.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İş Görüşmesi Sırasında Neler Yapılmalı?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Güncel Yaşam ve Mizah :: İş Hayatı & Meslekler & Kariyer-
Buraya geçin: